Hvordan få kollegaene engasjert i data og innsikt

Få bedre resultater med ekspert Kjetils tips om datadrevet innsikt. Lær hvordan dynamiske dashboards, nøkkelmetrics og eierskap til data skaper engasjerende og meningsfulle diskusjoner.

 

 

Rapporteringsmøter der data fra Google Analytics presenteres, oppleves ofte som tørre og uengasjerende for mange kollegaer. Flere kan føle på utfordringen med å få kolleger til å se verdien i tallene og engasjere seg aktivt i diskusjonene.

Hvordan kan man gjøre rapporteringsmøter mer engasjerende og meningsfulle? Her er mine tips til hvordan du kan øke engasjementet og forståelsen av arbeidet med data.

Bruk dynamiske og levende dashboards

Det første steget er å bruke dynamiske og levende dashboards. Et statisk regneark fullt av tall kan være avskrekkende, mens et visuelt dashboard kan gjøre dataene mer lesbart og interessante. Dashboards visualiserer komplekse data på en enkel måte, og gjør det lettere for alle å være på samme side. Ved å inkludere interaktive elementer kan du også gi deltakerne muligheten til å dykke ned i dataene og utforske i sanntid, noe som igjen øker engasjementet.

Forklar hva ulike metrics betyr

For mange kan terminologien og metrikken i Google Analytics virke forvirrende og fremmed. For å engasjere teamet ditt, er det viktig å forklare hva de forskjellige metrikene betyr og hvorfor de er viktige. Hva betyr for eksempel “bounce rate”, “session duration”, eller “conversion rate”?
Ved å gi klare og enkle forklaringer, kan du hjelpe kollegaer til å forstå sammenhengen mellom metrikene og de målene dere jobber mot. Dette bidrar til å redusere motstand mot data, og gjør informasjonen mer relevant for dem.

Inkluder forholdstall for å kunne sammenligne

Data alene kan være ubrukelig uten kontekst. Derfor bør du alltid inkludere forholdstall for å vise hva som er positivt og hva som er negativt. For eksempel, en bounce rate på 50% kan virke høy, men hvis gjennomsnittet for bransjen er 60%, er det faktisk veldig bra. På samme måte kan en konverteringsrate på 2% virke lav, men hvis målet var 1%, har dere gjort en god jobb. Å presentere data på denne måten skaper en bedre forståelse av hvordan resultatene deres sammenlignes med forventningene, og dermed øke engasjementet.

Definer felles mål så alle vet hva de jobber mot

Når alle vet hva de jobber mot og hvordan de blir målt, kan de lettere se hvordan deres innsats påvirker de overordnede resultatene. Dette skaper ikke bare klarhet, men også motivasjon til å jobbe mot de samme målene. Definer målene tydelig og regelmessig under rapporteringsmøtene, og sørg for at alle forstår hvordan de kan bidra til å nå dem.

Skap eierskap til dataene

Når alle føler eierskap til dataene, er de mer tilbøyelige til å engasjere seg i dem. Dette kan oppnås ved å oppmuntre dem til å bidra med deres innsikt og tolkninger av dataene, i stedet for å bare bli presentert tall. Gjør det klart at deres innsikt er verdifull, og at deres perspektiv kan bidra til bedre beslutninger. Ved å skape en kultur der alle føler ansvar for dataene, vil du oppleve økt engasjement og mer meningsfulle diskusjoner i møtene.

Still spørsmål

En enkel, men effektiv metode er å stille spørsmål. Spør teamet om deres meninger om dataene, hva de tror kan være årsaken til visse resultater, og hvilke tiltak de mener bør settes i verk. Ved å gjøre dette inviterer du til deltakelse og oppfordrer til kritisk tenkning. Dette kan også hjelpe deg å identifisere kunnskapshull og muligheter for videre opplæring.

 

Vis hva små endringer i metrics kan bety

Til slutt er det viktig å vise hva utslag i metrics kan bety for virksomheten. Små endringer i nøkkelindikatorer kan ha store betydninger. Forklar for eksempel hvordan en liten økning i konverteringsraten kan føre til betydelig økte inntekter, eller hvordan en lavere bounce rate kan indikere bedre brukertilfredshet og potensielt høyere salg. Å sette dataene i en kontekst som er relevant for virksomheten, kan hjelpe kollegaer til å se den praktiske betydningen av tallene.

 

Rapporteringsmøter trenger  ikke å være kjedelige eller uengasjerende. Ved å bruke dynamiske dashboards, forklare metrikker, inkludere forholdstall, definere felles mål, skape eierskap til dataene, stille spørsmål, og sette dataene i en forretningskontekst, kan du drastisk forbedre engasjementet blant kollegaer. Husk at målet med rapporteringsmøter ikke bare er å rapportere tall, men å fremme forståelse og drive handling som kan forbedre resultater.

Med disse tipsene i bakhodet, vil du være godt rustet til å skape mer engasjerende og produktive rapporteringsmøter for teamet ditt.

– Kjetil, Din Ekspert på Datadrevet Innsikt

Mockup som viser nettbutikken til Høie. Hvor vi har lagt en grønn banner rett under header for å lede kunder til salget.
A/B test for Høie: Kampanjebanner
Vi undersøkte effekten av å fremheve salg i en synlig banner for å forbedre kundeopplevelsen og øke konverteringen...
Bilde av en liten handlekurv med svarte poser oppi. Som står oppå styreflaten til en data
Slik lykkes du med Black Week i 2024
Effektive strategier for prising, produkter, kanalbruk, og kundeservice som maksimerer salg og som unngår...